معرفی حوزههای مختلف دیجیتال مارکتینگ
در مطلب اول سایت کمی راجع به دیجیتال مارکتینگ صحبت کردم. چند تا راهکار ابتدایی برای شروع معرفی شد و در این مقاله میخواهم با جزئیات بیشتری انواع حوزههای مختلف دیجیتال مارکتینگ را معرفی کنم.
سوال اصلی این هست که چند نوع دیجیتال مارکتینگ داریم؟ بازاریابی در شبکههای اجتماعی هم نوعی دیجیتال حساب میشود؟
شاید بهتر باشد که بدانیم دیجیتال مارکتینگ چیست. اگر عبارت “دیجیتال مارکتینگ” را جستجو کنیم، حدود 9 میلیون نتیجه در صفحات گوگل نمایش داده میشود.
قبل از این که راجع به انواع مختلف دیجیتال مارکتینگ صحبت کنیم، بهتر است بدانیم که دیجیتال مارکتینگ چیست، شامل چه مواردی می شود و چگونه میتوان در کسب و کار از آن استفاده کرد.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
اگر به صورت تعریفی ساده بخواهم بگویم:
دیجیتال مارکتینگ، تمامی فعالیتهای بازاریابی است که در آن از یک وسیله الکترونیکی یا اینترنت استفاده میشود.
آیا به هر مدل از بازاریابی که در فضای آنلاین استفاده میشود، دیجیتال مارکتینگ میگویند؟
هم بله و هم خیر.
دیجیتال مارکتینگ به طور حتم شامل تمام فعالیتهای آنلاین بازاریابی است. اگر چه باید بدانیم که شامل برخی از فعالیتهای آفلاین هم هست.
اگر قصد ورود به هر بخش از دیجیتال مارکتینگ را دارید، باید آشنایی کامل با آن پیدا کنید و بدانید که به آن علاقه مند هستید یا خیر. در اینجا چند مورد را معرفی می کنم و سعی می کنم در آینده هر کدام را تکمیل کنم.
1. بازاریابی محتوایی
بازاریابی محتوایی یا کانتنت مارکتینگ نوعی از دیجیتال مارکتینگ است که بر روی تهیه و توزیع محتوا برای مخاطب هدف تمرکز دارد. محتوای تولید شده باید ارزشمند، مرتبط با کسب و کارتان و دارای ثبات باشد. هدف نهایی بازاریابی محتوایی این است که کاربر را به انجام فعالیتی که مد نظر ما است هدایت کند.
اما کار به این راحتی ها نیست. سخت ترین بخش تولید محتوا این است که باید ارزشمند و مرتبط باشد. این دو اصطلاح باعث شده اند که ما بازاریابی محتوایی را از مدل تبلیغاتی سنتی متفاوت ببینیم.
از طرف دیگر، بازاریابی محتوایی بخشی از انواع دیگر فعالیت های دیجیتال مارکتینگ است. اگر متخصص سئو باشید، حتماً می دانید که بدون محتوا هیچ کاری نمیتوان انجام داد. اگر متخصص بازاریابی شبکههای اجتماعی باشید یا بخواهید ایمیلی را به جامعه مخاطبین برسانید، نیاز به وجود یک متخصص محتوا را کاملاً احساس خواهید کرد.
محتوای با کیفیت هسته اصلی بازاریابی در هر کسب و کار است. به آن اهمیت دهید و برای آن ارزش قائل شوید.
2. بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو
رسیدیم به بخش مورد علاقهی من. سئو، اس ای او یا SEO (Search Engine Optimization)، فرآیند کسب ترافیک و کاربر به صورت رایگان از نتایج جستجوی کاربران در موتورهای جستجو است.
قطعاً وقتی درباره موتورهای جستجو در ایران صحبت می کنیم، انتخاب اول و آخر همهی ما گوگل است و خواهد بود.
خیلی مهم است که توجه کنید ترافیک ورودی که به سایتتان ایجاد میکنید مرتبط با صنعت فعالیتتان باشد. در غیر این صورت شما یک مجله بی هدف خواهید شد که شاید تنها هدفتان جذب کاربر است.
کاربری را تصور کنید که قصد خرید نرم افزار حسابداری را داشته باشد و شما کارتان فروش آنلاین شیرینی باشد. قطعاً کاربری که دریافت می کنید به کار شما نخواهد آمد و تنها بودجه شما را از بین می برد.
سئو یکی از مهم ترین بخش های دیجیتال مارکتینگ است. با بهینه سازی محتوا و سایتتان برای موتور جستجو، به صورت رایگان کاربرانی را به مرور زمان کسب خواهید کرد که میتوانید آنها را تبدیل به مشتری کنید.
شاید اغراق نباشد اگر بگوییم بدون سئو، مردم شما را در سطح اینترنت پیدا نخواهند کرد.
شاید بعدا درباره نحوه سئو کردن سایت بیشتر صحبت کنم، ولی فعلاً برخی از مواردی که در فرآیند سئو مهم است را معرفی می کنم:
- تحقیقات کلمات کلیدی
- بهینه سازی سایت از نظر فنی و تکنیکال
- تولید محتوای ارزشمند از کلمات کلیدی که یافتید
- برنامه ریزی انتشار محتوا
- ایجاد و بهینه سازی لینکسازی داخلی
- لینک سازی در سایتهای دیگر
3. بازاریابی شبکههای اجتماعی (SMM)
در تعریفی ساده باید گفت، بازاریابی شبکههای اجتماعی به فرآیند استفاده از انواع مختلف شبکههای اجتماعی برای جذب ترافیک و توجه گفته می شود. با استفاده از شبکههای اجتماعی می توانید روابط خوبی با مشتریان برقرار کنید.
با این که شاید تمامی کسب و کارها می توانند از بازاریابی شبکههای اجتماعی استفاده کنند، اما کسب و کارهای B2C و SaaS بیشترین بهره را از این مدل از دیجیتال مارکتینگ می برند.
در بازاریابی شبکه های اجتماعی باید به صورت تمام و کمال به مشتریانتان گوش دهید، با آنها به گفتگو بنشینید و محتوای ارزشمند به آنها ارائه کنید.
این سه نوع از دیجیتال مارکتینگ، یعنی بازاریابی محتوایی، سئو و بازاریابی شبکههای اجتماعی به “بازاریابی درونگرا” معروف هستند. بازاریابی درونگرا نوعی از بازاریابی است که هدف آن جذب مخاطب جدید، ایجاد ارتباط وی با برند و محصول و تبدیل وی به مشتری است. البته کار به اینجا ختم نمی شود و پس از تبدیل مخاطب به مشتری، در راستای رضایتمندی وی اقداماتی انجام می شود.